Kliwer - Aktywnie, bezpiecznie, z pasją

Słodkie życie żeglarza

Na hasło: deser na jachcie - większość wilków morskich i jeziornych pomyśli na pewno: kisiel! Najlepiej taki do szybkiego rozmieszania. Niektórym ten łakoć będzie się też być może kojarzyć z remedium na chorobę morską, bo jak mawiają znawcy: w dwie strony smakuje tak samo ;). Dział „dolci” w żeglarskim menu może być jednak dużo bardziej urozmaicony, a życie żeglarza bywa naprawdę słodkie.

Ponieważ dobrze o tym wiemy, podzielimy się z Wami kilkoma przepisami na jachtowe słodkości – szybkie, smaczne i efektowne.

Jagodowe cumulusy

Na dno szklanki sypiemy garstkę jagód albo borówek; na nich tworzymy z „psikanej” śmietanki puszysty cumulus; posypujemy go – grubo na dwa palce – kruchymi połamanymi ciasteczkami. Wieńczymy kolejnym śmietanowym cumulusem, który delikatnie posypujemy kakao. Od razu zapraszamy do stołu!

Arbuzowa fregata

Dojrzałego arbuza przekrawamy na pół i wydrążamy niewielką łyżką miąższ. Dodajemy do wydrążonych kawałków cząstki mandarynek, moreli i jabłek oraz winogrona. Wszystkie owoce wkładamy z powrotem do połówek arbuza. Efektownie podajemy.

Ananasy z Karaibów

Kroimy na kawałki ananasy i brzoskwinie z puszki, dorzucamy rodzynki, a dla przełamania kolorystyki dodajemy cząstki obranego ze skórki kiwi. Odrobina sproszkowanego imbiru doda całości pikanterii. Jeśli mamy też migdały, posypujemy nimi sałatkę. To będzie cudowne zwieńczenie posiłku.

I na koniec coś dla nieco bardziej zaawansowanych: Naleśniki po admiralsku

Przepis powstał na pokładzie jachtu „Roztocze”, który po sztormie stał w Kopenhadze pod hotelem „Admirał”. Wówczas jachtowy kambuz postawił sobie za punkt honoru konkurowanie z hotelowym chef de cuisine. I nie macie chyba wątpliwości, kto w tej rywalizacji uzyskał palmę pierwszeństwa ;). Zatem:

Na 10 naleśników bierzemy szklankę mąki, 2 jajka, szklankę mleka, ¾ szklanki wody (najlepiej gazowanej), szczyptę soli i 3 łyżki oleju. Jajka ubijamy widelcem (naprawdę, da się to zrobić bez miksera;). Mąkę, mleko, wodę i olej mieszamy na gładką masę, delikatnie dodajemy jajka. Wylewamy chochlę masy na rozgrzaną patelnię i smażymy. Tylko uwaga przy przewracaniu, żeby naleśniki nie wylądowały przypadkiem na kapitańskiej koi albo nie przykleiły się do jachtowej podsufitki!

A kiedy już wszystkie puszyste naleśniki będą usmażone, smarujemy każdy z nich hojnie dżemem z czarnej porzeczki, nakładamy cząstki ananasa i zwijamy w smakowity rulon. Każdy dekorujemy listkami świeżej mięty (tej, którą wraz z bazylią troskliwie hodujemy w kambuzie, od czasu do czasu wynosząc na pokład, żeby się roślinka przewietrzyłaJ). I pilnujemy, żeby załoga nie podjadała, zanim kapitan oficjalnie nie pożyczy wszystkim smacznego. Ochchch, na samą myśl ślinka mi cieknie!

Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.